Please enable JS

Okurková sezóna: Český trh práce versus svět v létě

Okurková sezóna: Český trh práce versus svět v létě
Okurková sezóna: Český trh práce versus svět v létě
23. Červenec 2024

Trh práce v létě v Česku

V České republice je léto tradičně spojeno s tzv. "okurkovou sezonou". Tento termín označuje období, kdy mnoho firem zpomaluje a lidé si užívají dovolenou. Přestože může dojít k mírnému útlumu v náboru, existují odvětví, která v létě zažívají svůj vrchol.

1. Pohostinství a cestovní ruch

Hotely, restaurace a turistické atrakce jsou v létě v plném provozu a hledají sezónní pracovníky, aby zvládly zvýšenou poptávku turistů. Mnoho studentů využívá letní prázdniny k tomu, aby si přivydělali hlavně v těchto oborech.

2. Zemědělství

Léto je klíčovým obdobím pro sklizeň různých plodin, což znamená zvýšenou poptávku po sezónních pracovnících. Zemědělství se tak stává významným zaměstnavatelem během letních měsíců.

3. Stavebnictví

Teplejší měsíce umožňují intenzivnější stavební práce, a proto je v létě poptávka po pracovnících ve stavebnictví vyšší. Firmy se snaží využít dobrého počasí k realizaci projektů.

4. Okurková sezóna v kancelářích

V oblasti kancelářských prací a administrativy může dojít k mírnému útlumu. Mnoho firem plánuje důležité projekty a náborové kampaně až na podzim.

Trh práce v létě ve světě

Situace na trhu práce v létě se výrazně liší v závislosti na regionu a specifických podmínkách každé země. Podívejme se na některé z nich:

1. Spojené státy americké

V USA je léto obdobím, kdy mnoho studentů hledá dočasnou práci. Odvětví jako jsou pohostinství, maloobchod a zábavní parky zažívají zvýšenou poptávku po sezónních pracovnících. Podobně jako u nás stavebnictví v létě rozkvétá díky příznivému počasí.

2. Evropské pobřežní země

jako Španělsko, Itálie a Řecko mají velmi živý trh práce v letních měsících díky turistickému ruchu. Hotely, restaurace, plážové služby a cestovní agentury intenzivně nabírají sezónní pracovníky. Tento trend je podobný jako v Česku, ale v mnohem větším měřítku díky významnému přílivu zahraničních turistů.

3. Severní Evropa

V severských zemích, jako je Švédsko nebo Norsko, léto přináší příležitosti v oblasti zemědělství a lesnictví. Díky dlouhým letním dnům a příznivému počasí jsou tyto odvětví během léta obzvláště aktivní.

Trh práce v létě vykazuje jak v Česku, tak i ve světě specifické sezónní vzorce. Zatímco některé sektory zažívají vrchol své aktivity, jiné mohou zaznamenat útlum. Bez ohledu na region však léto nabízí řadu příležitostí pro sezónní práce a dočasné zaměstnání, což může být výhodné pro studenty, dočasné pracovníky i firmy hledající krátkodobé posily. Hledání práce v létě tedy jednoznačně smysl má. A pokud víte, kde hledat a jaké odvětví jsou v tomto období nejaktivnější, je to sázka na jistotu a okurková sezóna vás trápit nemusí.

V každém případě my ve WOLIPu jsme v akci i v čase okurkové sezóny, takže neváhejte a sledujte naši nabídku volných míst na webu nebo na FB, IG a LI.

Krásné léto přeje WOLIP tým


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.